Wat we doen

De Sportarts

Sportarts

Voormalig bondsarts Nederlandse Triathlonbond en Nederlandse Honkbalbond, sportarts van het Olympische Zwemteam en het Nederlandse Snowboardteam en sportarts bij de Landmacht.

Wij geven advies op maat aan actieve en niet actieve personen met vragen over sport, bewegen, leefstijl en inzetbaarheid. Hiervoor sturen we na een blessureconsult, keuring of onderzoek een verslag met een persoonlijk training- of belastbaarheidadvies voor bewegen en sport.

Keuring of Sportmedisch Onderzoek

De term 'sportkeuring' is ouderwets. Een arts kan namelijk niet ‘goedkeuren’ of ‘afkeuren’ voor werk, school of een sport. Wel kan de sportarts aangeven of iemand een verhoogde kans heeft op een blessure of gezondheidsschade als hij of zij deelneemt aan sportieve activiteiten. Bij licentie-keuringen wordt ook aan de voorwaarden getoetst die betreffende organisaties stellen aan mensen met medische beperkingen.

Een sportmedisch onderzoek wordt meestal gedaan in het kader van een gezonde leefstijl of in het kader van een specifieke sport. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is over het algemeen een basis sportmedisch onderzoek een goede keuze. Boven de 12 jaar kan beter gekozen worden voor een basis plus sportmedisch onderzoek. Dit geeft een beter inzicht in de lichamelijke gesteldheid en meer ruimte voor gericht onderzoek. Zodra prestatievermogen en evaluatie van klachten bij inspanning van belang zijn, of als u boven de 35 jaar bent, is een groot sportmedisch onderzoek de beste keuze.

Voor sommige risicosporten en evenementen hebben de organisaties een sportkeuring verplicht gesteld. Soms is een hartfilm vereist en soms niet. Met name voor zweefvliegen, parachutespringen duiken, motorsport en de nationale licentie autosport is een hartfilm niet verplicht.

Sport Medisch Onderzoek en keuring
           
Inhoud klein basis basis plus groot  
           
vragenlijst x x x x  
biometrie x x x x  
ogentest x x x x  
longfunctie in rust     x x  
ecg in rust     x x  
bloed: Hb en cholesterol     x x  
gesprek arts x x x x  
algemeen onderzoek x x x x  
sportspecifiek onderzoek bij klachten     x x  
ecg bij inspanning en trainingszones       x  
longfunctie bij inspanning       x  
formulier of verslag x x x x  
uitgebreid rapport       x  

Zie ook: