WhatsApp in de zorg

Het communiceren met of over patiënten via WhatsApp brengt risico's met zich mee; vooral als het gaat om privacy. Uit een onderzoek van de KNMG is gebleken dat van de 702 responderende artsen er 264 een messenger-app gebruikten voor werkgerelateerde doeleinden. Het betrof onder andere het versturen van foto's met huidafwijkingen in combinatie met patiëntgegevens. Op zich is daar weinig mis mee indien de patiënt ermee instemt. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens heeft er toch bezwaar tegen en ook de KNMG zelf adviseert geen foto's te versturen die te herleiden zijn tot een patiënt. Artsen worden daarom opgeroepen om op zoek te gaan naar alternatieven voor WhatsApp.

Om te zoeken naar een veiliger alternatief kan gebruik gemaakt worden van de Scorekaart. Deze Scorekaart is ontwikkeld door EFF (Electronic Frontier Foundation; een organisatie die zich inzet voor digitaleburgerrechten) en beoordeeld de apps op zeven punten. Uit hun onderzoek blijkt dat de veiligheid van WhatsApp, Skype, Snapchat, Telegram, Google Hangouts en Facebook chat te wensen overlaat. FaceTime scoort beter. Er zijn ook messenger-apps die veel beter scoren met name Signal Private Messenger. Een messenger-app die zowel voor Android als iOS gratis beschikbaar is. Signal werkt bijna hetzelfde als WhatsApp en je kunt er ook mee bellen.
Ten slotte zijn er alternatieven die specifiek gemaakt zijn voor de zorg. Voorbeelden daarvan zijn EsculApp, Alterdesk, MDLinking, IQ Secure Messenger en Kanta Messenger. De laatste lijkt ook te voldoen aan de EFF criteria, maar van sommige anderen is dat niet zeker.

Hoe dan ook is het in de zorg, vanwege privacy redenen, verstandig om niet zomaar met elke app te communiceren. Een aparte app gebruiken voor de zorg heeft ook als voordeel, dat de werk-chats dan niet snel tussen je prive-chats in komen te staan. Wel zo rustig.

1. Medisch Contact, S Nouwt, WhatsApp niet veilig, alternatieven wel, 2016
2. Medisch Contact, KNMG, Veiliger alternatieven voor WhatsApp, 2016

Update:
Sinds 5 april 2016 maakt WhatsApp gebruik van end-to-end encryptie. Met de invoering van een end-to-end encryptie zijn WhatsApp-berichten uitsluitend nog te lezen voor de zender en ontvanger van dit bericht. En bijvoorbeeld niet voor het bedrijf WhatsApp Inc. Toch blijft WhatsApp nog niet veilig genoeg voor het versturen van patiëntengegevens.De broncode is nog altijd niet beschikbaar voor controle door onafhankelijke derden op de aanwezigheid van fouten, achterdeuren en structurele beveiligingsproblemen. KNMG-beleidsadviseur Sjaak Nouwt is enthousiast over de aanpassingen die WhatsApp heeft doorgevoerd, maar WhatsApp is nog niet op alle punten veilig, het kan echt nog beter. Hij raadt artsen dus nog steeds aan om te blijven kiezen voor alternatieven die veiliger zijn.

http://www.knmg.nl/Nieuws/Overzicht-nieuws/Nieuwsbericht/153480/WhatsApp...